Allt fler skåningar skaffar solceller

Nyhet | Publicerad 2018-05-28
Intresset för solenergi fortsätter att växa i Skåne, enligt statistik inhämtad från elnätsägarna i Skåne och sammanställd av Solar Region Skåne inom projektet Sol i Syd. Idag finns över 5 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Skåne, med varierande storlek.

Antalet privatpersoner som sätter upp solcellsanläggningar har ökat markant de senaste fem åren. Malmö, Lund och Helsingborg är kommunerna där solkraft är mest populär.

Det var när priserna började sjunka som antalet installationer av solceller ökade i Sverige. 2012 var det 165 personer och företag som hade nätanslutna solcellsanläggningar i Skåne och 2017 låg siffran på 2056, visar statistik som tagits fram av föreningen Solar Region Skåne, som drivs av solenergiintresserade aktörer i regionen.

– Många äldre väljer att ha solcellsanläggningar för att värna om miljön samt klimat och efterlämna en bättre miljö till kommande generationer, säger Cerina Wittbom, verksamhetsledare för Solar Region Skåne.

Men de sjunkande priserna anser Cerina Wittbom också vara en ledande faktor till varför många väljer att ha solceller idag.

– Tidigare var det väldigt dyrt att sätta upp solceller och det var främst teknikintresserade som valde att göra det. Nu när priserna har sjunkit och det finns ett investeringsstöd är det många som vill producera sin egen el, säger Cerina Wittbom.

Läs mer i svt:s artikel här.

Se inslaget om varför solceller är så populärt just nu här.

Fler nyheter

Kallelse Årsmöte 2024

Kallelse Årsmöte 2024

Välkommen till årsmöte 2024 - läs också i vår kalender! Här kan du anmäla dig & få mer information Motioner & frågor skickas...

läs mer
Share This