Ljusning i frågan om energiskatt på solel

Nyhet | Publicerad 2016-08-31
Finansminister Magdalena Andersson uttalar sig till SVT nyheter om att regeringen avser att jobba för att ta bort energiskatten för egenkonsumerad solel från solcellsanläggningar över 255 kW. Detta är en positiv signal och vi i Solar Region Skåne hoppas på en snabb lagändring i frågan.

Sedan 1 juli gäller nya regler för energiskatt som innebär att den som äger en eller flera solcellsanläggningar som tillsammans överstiger 255 kW toppeffekt måste betala energiskatt på egenkonsumerad el från solcellerna. Detta har upprört många i branschen, men regeringen har hävdat att skatten är nödvändig eftersom alternativet skulle kunna betraktas som ett otillåtet statsstöd i strid med gällande EU-regler. Vid närmare granskning har det dock framkommit att det inte skulle vara ett brott mot statsstödsreglerna att slopa skatten. Mot bakgrund av detta ger nu regeringen nya besked i frågan.

– Om det nu kommer signaler från kommissionen att vi kan gå ner ytterligare eller inte behöver ha hela den här skatten, då jobbar vi som sjutton nu med att se om det finns ytterligare möjligheter. För oss är det viktigt att värna solelen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett uttalande till SVT nyheter.

Vi i Solar Region Skåne gläds åt denna mycket positiva signal från regeringen och hoppas på en snabb lagändring som kan lösa upp den knut som i nuläget bromsar de ambitiösa aktörer som vill bygga stora solcellsanläggningar.

Fler nyheter

Kallelse Årsmöte 2024

Kallelse Årsmöte 2024

Välkommen till årsmöte 2024 - läs också i vår kalender! Här kan du anmäla dig & få mer information Motioner & frågor skickas...

läs mer
Share This