Finalister för Skåne Solar Award 2022 – vi belönar solkraft i södra Sverige!

Nyhet | Publicerad 2022-10-17

Varje år prisar Solar Region Skåne den bästa skånska solanläggning. Nu har juryn vald 3 finalister och vinnaren koras den 23:e november 2022 på årets Energiting i Helsingborg.Årets anläggningar utmärker sig med stort fokus på estetik och att man redan i ett tidigt stadium av byggnationen integrerar solkraft på fastigheten. 

Skåne är den regionen där det byggs näst mest solkraft i Sverige, en trend som har varit ihållande sedan flera år tillbaka. Sedan flera månader tillbaka byggs solkraft som aldrig förr: Föreningen ser att behovet för bättre elförsörjning och högre elpriser kommer bidra ännu mer till ett växande intresset för lokal solelproduktion. Därför vill Solar Region Skåne uppmärksamma och belöna solkraftsinsatser i Skåne. Vinnaren för Skåne Solar Award får äran, 10.000 kr och en plakett medans arkitekten och installatören belönas med ett diplom.

Hur vinner man Skånes finaste solpris?
Alla solkraftläggningar som byggdes och anslöts fram till den 22 september 2022 i Skåne kan nomineras. Juryn består av olika svenska solexperter som utvärderar de tävlande. Juryn bedömer efter kriterier som design och funktion, och hur innovativa koncept och lösningarna är. Samtidigt tar juryn hänsyn till anläggningarnas förutsättningar: Särskilda insatser för att skapa intresse och uppmärksamhet och som främjar solkraftens utbyggnad bedöms som speciellt positiva. Det betyder dock inte att finalisterna behöver bli häftigare för varje år utan nomineringarna jämförs utifrån årets konkurrens.

Årets finalister

Finalist 1 – Solhusen i Borstahusen  
Solceller på radhuslängor i Landskrona
Projektägare: DJK Fastigheter 
Utformning: Fredrik Almlöf, Fojab Arkitekter
Entreprenör: Treano Bygg AB

Installationen är snygg och cool och framför allt så är den genomtänkt i förväg, dvs solkraft redan vid nybyggnation. Solcellerna ligger som ett pärlhalsband och är vackert integrerade i radhuslängorna på både 1 och 2-våningar. Solkraft ingår i radhuskonceptet redan innan försäljning och syns dessutom väl i omgivningen. Mycket fint exempel på snyggt integrerad lösning som förhöjde utseendet på byggnaderna.

Juryn lyfter framför allt design & funktion, och innovationen vid projektet och berömmer att ”Solhusen i Borstahusen erbjuder även ett innovativt koncept som helhetslösning i ett radhusområde som höjer intresset för solkraft för den enskilde husägaren.

 

Finalist 2 – Mobilitetshuset Solkvarteteret 
Solceller på ett mobilitetshus i Malmö
Ägare: Hub Park AB
Utformning/Installation: FOJAB / SolTech Energy Installation

Snygg design på ett mobilitetshus och bra symbolvärde med solpaneler på ett parkeringshus. En bra kombination av design och funktion i ett område som har höga målsättningar kring hållbarhet. också bra att det är flera delar som lyfter ett mobilitetshus. Mobilitetshuset visar buteljgröna solceller i fasaderna elegant och är vackert i stadsbilden. Intressant sätt att göra solceller till fasadmaterial i en relativt stor byggnad. Det är vackert integrerade färgade paneler, en modern byggnad med blinkning till romanska rundbågar med en unik installation där en ”tråkig” byggnad blir en viktigare byggnad för samhället och staden

Även denna finalist får beröm av juryn för att klarat av design & funktion för solkraft på ett utmärkt sätt.

 

Finalist 3 – Solhult Brösarp 
Solceller på en ekonomibyggnad i Brösarp
Ägare: Johan Larsson
Installation: E.On

Fint integrerad anläggning i lantlig miljö. Tjänar som föredöme för alla de lador som finns i landskapet. Snygg design och bra sätt att visa upp att solceller kan integreras snyggt på en byggnad.

Juryn anser att anläggningen bidrar speciellt bra till att höja intresset för solkraft:”Jag valde mellan 2 objekt, det ena var mycket vackert i design, men också mer speciellt och begränsat i omfattning. Ladan är mer allmängiltig och bidrar bra till spridning av solkraft på landsbygden”

 

Årets jury

Jenny Palm, Internationella Miljöinstitutet Lunds Universitet
Johan Envall, SolarEdge
Josefin Solander, Soltech Energy
Anders Ekne, Solkompaniet
Caroline Wendel, Hässleholms Kommun
Inger Thede, Inger Thede Arkitekt AB

Fler nyheter

Kallelse Årsmöte 2024

Kallelse Årsmöte 2024

Välkommen till årsmöte 2024 - läs också i vår kalender! Här kan du anmäla dig & få mer information Motioner & frågor skickas...

läs mer
Share This