Finalister valda till den bästa solanläggningen i Skåne!

Nyhet | Publicerad 2020-06-23
Solen skiner och producerar mycket förnybar el på skånska tak och mark. Skåne Solar Award är Solar Region Skånes årliga pris & och juryn har hittat 3 värdiga finalister!

Många nomineringar & 3 finalister

Jury har röstat fram tre finalister för årets Skåne Solar Award – det var inget lätt beslut eftersom det nominerades nästan dubbelt så många anläggningar jämfört med 2019 – det märks att intresset för solkraft har exploderat och antal solcellsanläggningar i Skåne har stigit. På Skånes EnergiTing i oktober kommer vinnaren att presenteras.

 

Årets finalister

Finalist 1 – Mobilia – Malmö

Finalist 1 – Mobilia Malmö

Mobilia köpcentrum har under 2019 installerat den största solcellsanläggningen hittills på tak i Malmö. Detta är ett av Mobilias 100 steg mot ett hållbart köpcentrum.
Mobila har en installerad effekt på hela 488 kW, och de kommer därmed långt över 255 kW-gränsen och betalar alltså energiskatt på egenanvänd el – och bevisar samtidigt att även en så stor anläggning kan vara lönsam för sin ägare. Genom information med displayer över elproduktionen är anläggningen också ett spännande sätt att få de flera miljoner årliga besökarna att ta del av fördelarna med solenergi.

Ägare: Atrium Ljungberg AB
Byggd av: Solkompaniet  

 

Finalist 2 – Svane Mobilitetshus – Lund

Finalist 2 – Svanen Mobilitetshus Lund

I Svane Mobilitetshus bidrar solceller tillsammans med batterier till att byggnaden är självförsörjande på el.
Solenergin sparas i batterier och kan därmed användas även molniga och mörka dagar. Solcellstaket av glas släpper in dagsljus i garaget, vilket också gör att det blir en mer ljus och trivsam garagemiljö. I det här garaget kan man också ladda sol i tanken.
Sammanfattningsvis – Solenergi och modern byggnadsteknik kan kombineras i fullt fungerande anläggningar.

Ägare: Lunds Kommuns Parkerings AB LKP
Byggd av: Glacell (Kraftringen)

 

Finalist 3 – Västra Ramlösa Skola  – Helsingborg 

Finalist 3 – Västra Ramlösa Skola Helsingborg

Alla sjätteklassare skulle få utforma en egen solcellsanläggning inom ramen av Helsingborgs solkraftstävling.
Tolvåringarna på Västra Ramlösa Skola i Helsingborg har föreslagit och utformat en solcellsanläggning på sin egen skola. De har byggt pappersmodeller, räknat på taklutningar, gjort solcellsfilmer och deltagit i och vunnit kommunens soltävling.

Under 2019 färdigställdes anläggningen på taket till skolans gymnastiksal. Detta är ett fantastiskt sätt att få framtidens vuxna att lära sig mer om och engagera sig i förnybar energi. Eleverna har integrerat flera skolämnen i lärandet och både de och många kommande årskullar kommer kunna fortsätta att lära och inspireras av det färdiga resultatet. I kombination med att det färdiga resultatet finns monterat på deras skola är värt att hyllas.

Ägare: Helsingborg Stad
Byggd av: Save by Solar  

Fler nyheter

Kallelse Årsmöte 2024

Kallelse Årsmöte 2024

Välkommen till årsmöte 2024 - läs också i vår kalender! Här kan du anmäla dig & få mer information Motioner & frågor skickas...

läs mer
Share This