Solsafari 2021 – vi i Skåne var med!

Nyhet | Publicerad 2021-09-17
Tisdag, den 7 september 2021 var en solig dag i dubbel bemärkelse: Solsafari, en heldag om solkraft med massa kunskap och erfarenheter, goda exempel och senaste nytt från branschen!

Stort Intresse

Upp till 200 solintresserade per event deltog under dagen. Nytt för i år var att alla energikontoren i Sverige genomförde solsafari samtidigt. Det ursprungliga konceptet – ”titta & lyssna, klämma & känna” – fick bli en digital pandemi-upplevelse.
Här hittar du till inspelningen som finns kvar i september 2021.

Eget solprogram i Skåne

Solar Region Skåne bidrog med ett eget skånskt program tillsammans med Ideon Science Park och Energi- och Klimatrådgivningen i Skåne, där fokus var på forskning, planering och goda exempel av solkraft.
Ted Bergdahl från den danska sol-& vindkraftinstallatören European Energy startade dagen på Ideon Breakfast och lyfte framför allt vikten av ett gemensamt och starkt samarbete mellan branschen och offentliga aktörer för att lösa elbristen i Skåne: Solkraft kan bidra med snabb och lokal elproduktion – från tillstånd från myndigheter tar det cirka 1 till 1,5 år byggtid för ett solkraftverk som kan producera el för flera tusen hushåll, berättade Ted.
European Energy planerar just nu stort för solkraft i Svedberga vid Helsingborg som ska bli en av Nordens största markanläggning.
Läs mer om Svedberga!

Stora markanläggningar – bra för elproduktion & bra för klimatet?

Forskaren Zhengyao Lu på Lunds Universitet, undersöker hur större markanläggningars påverkar klimatet och världens ekosystem. Bland annat simulerar han olika scenarier där man bygger markanläggningar i stor omfattning som exempelvis i Sahara-öknen och ser då hur de kan påverka vädret och vilka långsiktiga effekter det kan ge på klimatet och ekosystemet. Myndigheter måste vara medvetna om dessa långsiktiga följder och man behöver därför planera noggrant var och i vilken omfattning markanläggningar placeras, är en av hans slutsatser.
Läs mer om Zhengyaos forskning!  

Sveriges största anläggning finns i Sjöbo!

Även Svea Solar om sin största markanläggning som ligger i Sjöbo. Anläggningen byggdes i 2019 och utökades nu igen och blir därmed åter igen Sveriges största.

Pontus Skog, projektledare på Svea Solar och ansvarig för utbyggnaden, lyfte framför allt det goda samarbetet med kommunen som en viktig förutsättning för att Sjöbo ligger åter i topp när det gäller lokal och förnybar elproduktion.
Läs mer om anläggningen! 

Fler nyheter

Kallelse Årsmöte 2024

Kallelse Årsmöte 2024

Välkommen till årsmöte 2024 - läs också i vår kalender! Här kan du anmäla dig & få mer information Motioner & frågor skickas...

läs mer
Share This