Vinnare Skåne Solar Award 2022 – Solkvarteret Malmö

Nyhet | Publicerad 2022-11-24

Stort grattis till HUB Park AB, FOJAB & Soltech Energy som belönas med Skåne Solar Award 2022 för sin solsatsning på Mobilitetshuset Solkvarteret Malmö. Priset överlämnades på Skånes EnergiTing som genomfördes av Energikontoret Skåne den 23 november 2022. Juryrepresentanten, Johan Envall (SolarEdge) överlämnade tillsammans med Solar Region Skånes styrelseordförande Staffan Fredlund, utmärkelsen till vinnaren.

Stort grattis också till de andra finalisterna ”Solhusen i Borstahusen” i Landskrona (DJK Fastigheter, FOJAB, Solotec Energiteknik Åstorp) och ”Solhult” i Brösarp (Johan Larsson & Sanna Herlin, E.ON Sverige).

Juryns Motivering
Mobilitetshuset Solkvarteret Malmö har den överlägset snyggaste designen i tävlingen, samtidigt som fasaderna täcker delar av elbehovet för fastigheten. Solkvarteret vinner också med sitt innovativa koncept genom att den tar sig an ett samhällsbehov och visar hur stadsbon kan leva mer hållbart med solceller och delningslösningar: En byggnad anpassad till ett modernt stadsliv där cykling får ta stort utrymme. Mobilitetshuset är ett utmärkt exempel på att solceller kan vara både en naturlig och vacker del av byggnadsdesignen. Det är roligt och bra att lyfta fram solcellspaneler som fasadmaterial: Gröna paneler gör fasaden extra intressant och metallbågarna ger en blinkning till romanska rundbågar. Här blir en ”tråkig” fastighet en viktig byggnad för både samhället och staden. Juryn vill också lyfta fram symbolvärdet med solpaneler på ett parkeringshus och Solkvarteret bidrar även med inspiration till LFM30s arbete för ett hållbart och klimatneutralt byggande i Malmö.

Om Skåne Solar Award

Skåne Solar Award tilldelas den anläggning som fram till september 2022 färdigställts i Skåne och som genom sitt koncept, gestaltning eller på annat sätt särskilt bidragit till att öka intresset för produktion av solenergi.  Intresset för solkraft och förnybar energi är stort och i år nominerades 8 olika anläggningar. Bland de nominerade finns både privata och kommunala solcellsägare, större företagsanläggningar och 2 solparker. De nominerade solenergianläggningar har byggts på mobilitetshus, villa, mark (solpark) och vårdboende. Juryn har valt 3 finalister och enats om en segrare.

Sponsorer för Skåne Solar Award är i år E.ON, European Energy, Kraftringen, Länsförsäkringar Skåne, Malmö Stad, Region Skåne, SolarEdge, Soltech Energy, Wihlborgs Fastigheter samt Öresundskraft.

Årets jury

Jenny Palm, Internationella Miljöinstitutet Lunds Universitet

Johan Envall, SolarEdge

Josefin Solander, Soltech Energy

Anders Ekne, Solkompaniet

Caroline Wendel, Hässleholms Kommun

Inger Thede, Inger Thede Arkitekt AB

Juryn sammansätts varje år nytt med olika experter inom solkraft. Tillsammans med representanter från Solar Region Skåne bidrar och bedömer dessa solexperter de nominerade anläggningar med olika perspektiv, expertis och erfarenheter och korar årets anläggning.

Fler nyheter

Kallelse Årsmöte 2024

Kallelse Årsmöte 2024

Välkommen till årsmöte 2024 - läs också i vår kalender! Här kan du anmäla dig & få mer information Motioner & frågor skickas...

läs mer
Share This