Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Think Big! Act Big! – Skåne Innovation Week

2021-05-26 @ 09:00 - 12:00

Innovation Day at Skåne Innovation Week – Solar Energy Development: Think Big! Act Big!
Vi presenterar Co-Creation Day med tema sol, läs mer & anmäl dig här!

Hetast är solen: Dream Big – Act Big!
2020 var Skåne näst bäst på sol i Sverige, säger Energimyndigheten. För att bidra till omställningen satsar därför många stort: Vi får veta mer om hur olika fastighetsägare jobbar strategiskt med solfrågor och vilken roll panelernas klimatavtryck spelar. Forskningen har identifierat hinder för prosumenter och ger förslag på nödvändiga åtgärder. Varför är energiinnovation och samarbete avgörande och vad vi kan lära oss av andra länders erfarenheter? Vi avslutar med inspiration kring hur solen kan vara en viktig pusselbit i arbetet med att säkra Skånes framtida elförsörjning.

Del 1 – Prosumenter som agerar medsols!

Hinder och möjligheter för prosumenter idag och i framtiden –  Jenny Palm, Internationella Miljöinstitutet
Att öka andelen fastighetsägare som blir prosumenter är viktigt för att uppnå politiskt fattade mål om 100 % hållbart elsystem. Syftet med denna presentation är att diskutera vilka förutsättningarna är för att vi ska se en betydande ökning av antalet prosumenter hos privata och offentliga fastighetsägare. Vilka hinder och möjligheter ser man i forskningen och vilka upplevs av fastighetsägare och vilka åtgärder behövs för framtiden?

Wihlborgs strategiska solarbete – Staffan Fredlund, Hållbarhets- & Miljöchef & Hassan Mahdi, Förvaltare, Wihlborgs Fastigheter
Wihlborgs ser sig som en regionsbyggare, där man bland annat genom att utveckla hållbara fastigheter vill skapa hållbart företagande i hela värdekedjan. Strategiska solsatsningar är en del i detta arbete och Staffan kommer tillsammans med Hassan berätta mer om hur fastighetsbolaget bidrar till minskad miljöpåverkan med en egen klimatfärdplan.

Low carbon solcellspaneler ligger rätt i tid! – Johan Hörlin, Key Account Manager
De senaste månaderna har efterfrågan på Low Carbon solcellspaneler ökat dramatiskt. E.ON konstaterar att kunderna vill ha solcellspaneler med ett så lågt klimatavtryck som möjligt.

Castellums strategiska solarbete – Filip Elland, Hållbarhetschef Castellum
Filip kommer att berätta mer om Castellums solcellsprogram ”100 på sol” som är nordens största satsning på solceller på tak och dess potential. Programmet startade i 2018 och har fram till idag har Castellum färdigställt 41 av de 100 anläggningarna. En av anläggningarna som nyligen blev klar, omfattar 30 000 kvm och är Sveriges största takanläggning. Den belönades också med Svensk Solenergis pris som årets anläggning 2021.

Nordens största soltak & årets solanläggning – Christoffer Caesar, VD, Swede Energy
Inom sin satsning ”100 på Sol” växlade Castellum upp rejält och byggde en av Nordeuropas största solcellsanläggningar på en av sina logistikanläggningar: Hisingen Logistikpark utanför Göteborg. Ett gigantiskt projekt som har aldrig tidigare genomförts i Sverige: I juni 2020 anlände 210 ton med 8730 solpaneler och lyftes upp på det 35 000 kvadratmeter stora taket. Anläggningen står klar sedan hösten 2020 och kommer att producera 3 300 000 kWh el varje år. Christoffer, VD på Swede Energy kommer att berätta mer om Castellums och Swede Energys hittills största solanläggning.

Mer Solel till Malmö – Erik Ormegard, Energi- och Klimatstrateg, Malmö Stad
Ökad lokal solelsproduktion är en viktig del för att uppnå många av Malmö stads ambitiösa klimat- och energimål. Samtidigt är det långt kvar till att målen uppnås och ännu längre till den identifierade potentialen för solelsproduktion i Malmö realiseras. Därför arbetar nu Malmö stad tillsammans med IVL – Svenska Miljöinstitutet på ett nytt och spännande sätt för att identifiera hur staden kan vara en möjliggörare för mer solel i Malmö.

Del 2 – Mycket nytt under solen!

Energiinnovation med helhetstänk och internationell utblick – Knud Abildgaard Kragh, Head of Innovation, European Energy
Omställningen till 100 procent förnybar energi kräver kreativitet och innovation inom hela energisystemet. Hur skapar vi ett helhetstänk inom innovation och vad kan vi lära av andra länder?

Energiinnovation genom samarbete: Från Facebook till börsen – Daniel Magnegård, VD Gruppsol
Från idé och vision till genomförande och etablering av ett företag. Daniel, VD på Gruppsol delar med sig sina erfarenheter och tips kring företagande.

Storskalig solenergi som lösning på energibristen i Skåne? – Ted Bergdahl, kommunikationschef European Energy Sverige
Södra Sverige drabbas regelbundet av energibrist, med högra priser och produktionsstopp i industrin. Det finns en lång rad lösningar på Skånes energiproblem men få som kan bidra till en snabb förändring. Hur kan vi använda solen som storskalig energikälla och vilka regulatoriska åtgärder krävs?

Detaljer

Datum:
2021-05-26
Tid:
09:00 - 12:00

Plats

Digital
Scheelevägen 17
Lund, 223 63 Sweden
Telefon:
+46708566423

Arrangörer

Solar Region Skåne
Ideon Science Park Lund