EU avskaffar skyddstullar på kinesiska solpaneler

Nyhet | Publicerad 2018-09-07
Från och med den 3 september 2018 är EU:s skyddstullar på kinesiska solpaneler officiellt avskaffade. Avskaffade tullar kommer innebära ett prisfall på 30 procent och därigenom ge en ordentlig skjuts till solenergiutbyggnaden i EU, rapporterar nyhetsbrevet Energimarknaden.

Tullarna (MIP, minimum import price) infördes 2013 efter misstankar om att kinesiska paneltillverkare försökte dumpa den europeiska marknaden med hjälp av olovliga statssubventioner. Systemet med MIP har inneburit att kinesiska tillverkare kunnat exportera solpaneler över ett visst minimipris till EU medan billigare paneler belagts med särskilt tull.

EU kommissionen säger i uttalandet att man i beslutet tagit hänsyn både till producenter, användare och importörer av solpaneler, samt EU som helhet och målen kring ny förnybar energi.

Branschföreningen SolarPower, som företräder installatörer, återförsäljare och utomeuropeiska tillverkare, hävdar att avskaffade tullar kommer innebära ett prisfall på 30 procent och därigenom ge en ordentlig skjuts till solenergiutbyggnaden i EU. Tullarna har länge ansetts som en barriär för solenergitillväxten i Europa och avskaffandet välkomnas av majoriteten av den globala solenergiindustrin, medan EU Prosun är mindre glada över nyheten.

Svensk Solenergi har gjort en analys av vad avskaffandet av tullarna kan medföra, läs mer på Svensk Solenergis hemsida.

Läs mer: www.pv-magazine.com, Veckans Affärer

Fler nyheter

Kallelse till årsmöte 2023

Kallelse till årsmöte 2023

Välkommen till årsmötet den 29 mars på Ideon Science Park Lund:  Du hittar mer information &  alla underlag här    Anmälan &...

läs mer
Årsmöte 2023 – save the date!

Årsmöte 2023 – save the date!

Välkommen till Solar Region Skånes årsmöte den 29 mars, kl 13:30 - anmäl dig här! Vi börjar med mingel och föredrag som är öppet för alla...

läs mer
Share This