Samkapande grön omställning är ett gränsöverskridande samarbete mellan danska och svenska kommuner och universitet. Projektets mål är att utveckla en metod och verktyg för att engagera aktörer till en grön omställning och skapa en efterfrågan av grön energi. Projektet består bland annat av olika pilotprojekt, där Energikontoret Skåne bistår med ett pilotprojekt om solceller. Detta är en intervjuserie där vi intervjuar personer och föreningar som installerat solceller och där Energikontoret Skåne på något sätt bidragit med kunskap.
Cecilia skapade en studiecirkel om solceller innan hon installerade egna på taket till sitt radhus.
- Jag är, på fritiden, med i en förening som heter ”Bygga och bo” där vi arbetar för hållbarhet, både miljömässig och social. Vi har arrangerat allt från att bygga bikupor till odlingsprojekt med nyanlända, säger Cecilia Winge.
Det var i samtal med två andra medlemmar i föreningen som idén att starta en studiecirkel uppstod. Alla var nyfikna på att lära sig mer om solceller.
- Vi hade pratat om att vi ville skaffa solceller. När jag en dag på jobbet såg en roll-up från Energikontoret Skåne som handlade om att skaffa solceller, så nappade jag direkt. Vi skapade en studiecirkel och bjöd in boende i våra områden bl.a. via Facebook-grupper, säger Cecilia Winge.
Studiecirkeln arrangerade under våren tre större träffar. Först en föreläsning med Johan Nyqvist från Energikontoret, som berättade grundläggande om hur man skaffar solceller. Det andra tillfället var en träff med energibolaget Kraftringen som hade ett försäljarperspektiv. Den sista träffen var en så kallad ”solcellssafari” där gruppen åkte runt i området och tittade på olika solcellanläggningar.
Det finns många olika anledningar för att gå ihop i grupp och starta en studiecirkel.
- Det korta svaret är att vi ville veta mer innan vi gjorde en så pass stor investering. Det ger också ett mervärde, andra deltagare ställer frågor och man får svar på frågor man inte visste att man hade.
Cecilia berättar att beslutet om att skaffa solceller varit en lång tankeprocess men att det gick snabbt när hon och Jonas väl bestämt sig.
- Det var ganska sent under studiecirkeln vi slutligen bestämde oss, vi behövde en knuff för att komma över tröskeln. Sen gick det ganska snabbt. Själva installationen var nog det som gick lättast. Svårast var nog just att bestämma sig och påbörja processen, att våga ta steget. Det är ändå ett stort ekonomiskt beslut. Det är lätt att man går och väntar på att någon annan i ens närhet ska börja installera så att man kan ta del av deras erfarenhet och undvika eventuella problem, säger Cecilia Winge.
Vill du veta mer om projektet eller om att skaffa solceller följ länkarna nedan: